BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

I Penghuni Tegar I

Wednesday, February 29



Bahaya Kepak Ayam Pada Perempuan | Bahan steroid dalam ubat suntik daging ayam ternak boleh menyebabkan pertumbuhan sista (cyst) dalaman. Oleh itu elakkan daripada memakan kepak ayam (chicken wing) dengan kerap terutamanya kaum wanita(lelaki pun sama).


kepak ayam yang memanngggggg sedap wok!



Kisah Benar, Seorang rakan wanita baru-baru ini mempunyaiketumbuhan dalam rahim, dan dia menjalani pembedahan untukmembuang sista tersebut. Sista yang dikeluarkan adalah dipenuhi dengan darah yang berwarna gelap.


Dia menyangka bahawa dia akan pulih selepas pembedahan tetapi jangkaannya salah. Ketumbuhan berlaku hanya beberapa bulan kemudian. Beliau bergegas turun ke pakar sakit puan itu untuk bertanyakan masalahnya. Semasa rundingan, doktor bertanya soalan yang memeranjatkan beliau.

leher ayam yang turut mempunyain bahayanya sendiri!


Doktor bertanyakan adakah dia adalah seorang pengguna yang kerap memakan kepak ayam dan dia menjawab ya, tertanya-tanya tentang bagaimana, dia tahu tabiat makannya. Sebenarnya pada hari ini ayam disuntik dengan steroid untuk mempercepatkan pertumbuhan mereka supaya keperluan masyarakat ini dapat dipenuhi. Keperluan ini adalah tidak lain daripada keperluan untuk makanan.




Ayam-ayam yang disuntik dengan steroid biasanya disuntik di leher atau kepak. Ini disebabkan di tempat-tempat ini bahawa kepekatan tertinggi steroid wujud. Steroid ini telah menyebabkan kesan ke atas badan ayam kerana ia mempercepatkan pertumbuhan.




Ia mempunyai kesan yang lebih berbahaya dalam kehadiran hormon wanita, ini membawa kepada wanita yang lebih cenderung untuk pertumbuhan sista yang di dalam rahim. Oleh itu, saya menasihati orang di luar sana untuk melihat diet mereka dan juga mengurangkan kekerapan mereka memakan kepak ayam. Wallahualam.


Melayukini.net – Betul ke tak informasi tentang kepak dan leher ayam ini masih tidak dapat dipastikan lagi. Tetapi satu fakta yang penting ialah banyak makanan kita hari ni telah dicemari dengan bahan kimia, akibat sikap tidak bertanggungjawab segelintir penguasaha makanan. Oleh itu, sebagai langkah berjaga-jaga, usah makan apa-apa sahaja makanan dengan kerap. Cuba untuk menvariasikan pengambilan makanan anda.








sumber Informasikini.com via Melayukini.net





suke.hati.tengok.rumah.yang.kalerfull.macam.ni




Tuesday, February 28


masuk hari kedua bekerja bagi mereka yang bekerja. dah dua hari punch-card aku asikkk merah je. walaupun aku gemarkan kaler merahnye.mak.ngah tapi dekat punch-card tuh kalau boleh bior ler kaler lain. boleh? kuarla kaler hijau ke biru ke. eh? konpius lak aku apsal punch-card aku merah eh? aku lewat ke mesin tuh yang cepat? ke jam aku main-mainkan aku? ehehe [ampun incik boshh. klewatan yang tidak disengajakan. alasan; jammed] boleh?




xxxxxxxxxx






kekadang dekat depan pc nih aku bz y bukan buat-buat tapi kadang-kadang tuh aku bz yang buat-buat jela. ekeke. alasan aku bz yang pura-pura adalah sebab ralit dok mengushar baikk punya blog. nak tahu blog apa yang rajin bebenor aku terjah?





kalau korang nak tahu sebab-kenapa-why aku suka terjah blog depa silalah try-test-cuba terjah sendiri ke blog-blog terhangat dipasaran aku nih ;)




cer terjah blog Cik Epal [CE] nih. 








dah terjah habis-habis ke blog CE nih? apakah perasaan anda apabila menerjah blog ini? . lepas ni usha lagi tanpa renti k. blog CE nih aku selalu terjah walaupun CE tak post entri baru. mungkin sebab CE suka letakkan gambar-gambar kot tiap kali ada entri baru...





untuk pengetahuan pengusha kali pertama blog CE nih, CE ni sangat minat dengan Shaheizy Sam [SS]. sampaikan ke boipren dia pon CE gelarkan SS. ahaha. tak kisah la kan dia nak gelarkan boipren dia apa nama pon asalkan dia bahagia. aku pon suka dia baca blog dia. ayat marbeles dan entri yang terbaikkk punya ! ekeke [sorry CE**bajet femes blogger macam Cik Epal tuh nak sangat baca entri dekat blog yang tak semenggah nih kan?**]




blog seterusnya yang menjadi pilihan aku untuk usha adalah Ady Budika [AB]. tapi blog nih takk adalah kerap sangat aku terjah. if ada entri baru baru aku terjah.  tapi kengkadang tuh main terjah je jugak. hehe. blog AB nih pon menarik bagi aku sebab ada banyak gambar. pahtuh pulak AB nih kalau kita komen entri dia rajin jugak dia mengreply. [rasa dihargai] bukan sikit pulak tuh depa dok komen. tak ada hal bagi AB membalas. ekeke untuk pengetahuan penterjah kali pertama, AB ni 'kembar' Remy Ishak. haha. tak percaya? tuh maksudnya korang tak habis terjah entri AB nih. hehe. 




Remy Ishak 'kembar' Ady Budika. ye dak AB?




oh ya! korang jangan terkejut. AB nih pernah buat entri pasal aku taw. hahaha. nak tahu sebab apa? ok! aku ceritakan. kisahnya bermula.....




pada suatu hari, AB ada buat entri pasal target capaian pageview 123456 dekat blog dia. aku kebetulan tengah rajin cucimata ushar blog-blog terbaiiikk tuh terbaca entri tuh. apalagi, nak tuh pulak  time uh memang dah nak hampir target AB. SILALAH BACA ENTRI ADY BUDIKA  nih. terbaik wokkkk! ahahaha. kau ado? 





print screen yang aku berjaya tolong AB.


aku ulangi. gamba di atas adalah printscreen yang aku berjaya tolong AB tunaikan hasrat dia. hahaha. haha. komen dari blogger lain dalam entri cakap kemain aku nih mata tajam. padahal aku nih rabun. speky gugel ;)




sekarang masuklah chapter ke3 mengenai blog yang aku suka terjah. blog Fiza....







blog nih aku suka sebab dia kemas clean and clear gitu. nampak cumel dengan tema kaler pink [even aku tak gemarkan pink] blog nih Fiza nih siap sediakan tuto lagi uols. memang kelas kau Fiza ;) tuto yang Fiza bagi memang simple dan senang nak ikut. aku ada jugak ikut tuto si Fiza nih tapi sampai kesudah tak boleh. eh? salah sapa tuh? haha. jangan salahkan ibu mengandung ! tuh jela 3 blogger yang berada di top 3 terjahan aku setiap hari [time on9 jela wokkk!] 





even si empunya blog nih tak update blog dia, tangan aku nih nak jugak terjahhh. tak tahu la pasal pa. mungkinkah kerana...???






tipu lah kalau aku kata blog yang lain aku tak terjah tapi terjahan ke blog lain tuh kurang sikit kekerapan terjahan aku tuh dari blog yang aku dah listed tadi tuh. boleh?





memandangkan jam sudah nak pukul 5.00pm, so, dengan ini aku undurkan diri dari berblogging untuk hari ini. hahaha. hari esok jumpa lagi.. tadaaaaaaaaaaaa ;P





noted; entri esok hari dah ada dah dalam tempurung kepala nih. nantikan entri esokkk pulak.



assalamualaikum...;)


tadi tengok syok dok mengushar status fb member tuptup tersembolll keluar gambar Imam Muda Hizbur & Imam Muda Asyraf [IMA] yang muka suci dalam debu tuh. hehe. yang jelesnya tuh IMA dengan wife dia. adoiii. baru nak feeling lebih-lebih terus terbantut. eh ? yang aku nak ceritakan dekat sini bukan fasal feeling haprak aku nih ok ! tapi kata-kata yang terbaiiik punya yang boleh kita gunakan sebagai panduan untuk masa depan.




nih la gambar aku feeling lebihhh tuh ;D

...wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik...



antara kata-kata yang terbaiiikk punya tuh adalah. jengjengjeng!!! [unsur suspender disini] 






Carilah LELAKI yang mampu menjadi IMAM untukmu. Yang menitis air mata melihat kesakitanmu ketika melahirkan zuriatnya. Lelaki yang membangunkanmu untuk BERIBADAT bersama-sama di sepertiga malam..

Jika pencarian itu telah engkau temui, jangan lupa bersyukur kepada-Nya. Jadilah PERMAISURI hatinya, peneman dikala SUKA dan DUKA, pengubat RINDU dan LARA. ❤ InsyaALLAH .






sekian ;)






Monday, February 27

nih masuk minggu kedua aku bekerja dekat Accounting Research Institute (ARI) Uitm Shah Alam. pehhh. kengkadang penat yang tanpa pura-pura tapi kengkadang penat yang saja-saja. hah ? ;) apa-apa pun pengalaman kerja tuh penting bagi aku. tak kisahlah position sekarang nih rendah dari kelulusan yang aku ada. aku tak kisah. serius beb ! yang penting hujung bulan dapat upah, tiap hari ada kerja. cukup tahun aku dapat pengalaman kerja. kau hado ?



jangan ingat aku dah kerja nih aku dah stop apply kerja lain. OH NOOOO ! aku tetap apply jugak taw ! kot-kot rezeki dekat tempat lain lain baiiiiiikkkk punya. ekekeke. tapi setakat nih aku setia menjadi kuli dekat jabatan nih :p




kepada sesapa yang pernah tengok dengan biji-mata mereka sendiri maka saya yakin mereka akan dapat membezakan yang mana original dan yang mana fake!


ASLI BELAKA!!!!!


gaya kelapasawit landing dekat 'rumah' asli dia...;)




buah relai.**cantikkan?**





kasi fokus dekat punya!



TAK ASLI BELAKA!!!!!



nampak macam ori kan? korang tak nampak? **peduli hape aku**




mesti korang nak tahu ini buah apakan? 





macam mana boleh ada buah kepalakelapasawit tipu nih? meh yang jauh kita erat-eratkan, yang jauh kita dekat-dekatkan. ecececece...begini kisahnya bermula.........





korang penah tengok buah merah nih? apa nama buah asal dia aku tak pasti la pulak. aku dok panggil buah merah jela. asal sebut buah merah aku teringat buah nih ! paham ?








dari asal buah merah yang lonjong tuh **lonjong ke?** yang tak berapa nak kilat tuh kena la pulak balut dengan  wrapping plastic. tak tahu apa warpping plastic tuh? dun wori ! aku kasi tempekkkk gambar dia. tengok dekat bawah nih pulak !






yang biasa kita dok guna tutup makanan tuh!



balut punya balut punya balut buah merah tuh, cucuk la pulak pencungkil gigi dekat 'buntut' buah ni. hehe. kengkonon jadikan tangkai dia la gamaknya dak !!!




lepas balut dengan wrapping & cucuk buntut dia dengan pencungkil gigi. gini la jadi rupanya!!!




dah bagi buah nih pakai palstic tuh jadilah kilat-kilat sikit. jadikan?. time nak ikat tuh kalau boleh tarik plastic tuh kasi tegang sikit sebab baru buah tuh nampak berkilat-kilat sepeti dalam gambar yang aku buat nih! tak nak tarik pun suka hati kau la...hahahaha




lepas dah siap korang balut buah tuh, agak-agak dah cukup untuk satu tandan korang cucuk la pulak buah tuh dekat span bunga **aku biasa guna 2 paket buah merah nih untuk satu tandan** kalau korang nak cucuk atas benda lain pon ikut la. aku dulu pernah guna buah betik yang masih budak sekolah. tak besar tak kecik sangat. 





span tuh korang kena potong bentuk macam jantung pisang.




span hijau yang aku guna...




lebih kurang bentuk sebeginilah span tuh kena potong...



lepas dah cucuk keseluruhan buah dekat sapan tuh akan jadi macam nih lah.  nak lagi cantik korang campur adukkan buah merah saiz kecik dengan yang saiz besar. baru nampak macam real. ehehehe 




buah kelapa sawit setandan. nampak macam realkan? hehe


dah susun setandan buah tuh, nak kasi real lagi korang lekat la pulak tampuk dia tuh. nak ambik mana tampuk dia? korang ambik dari buah yang real la. baru mencabar orang lain tengok. ekeke



baru tempek tampuk separuh...



setelah menempek tampuk dengan sabar dan jayanya telah siaplah satu tandan kelapa sawit palsu. haha.  tadaaaaaaaaaaaaaa





x









x








x









x









x









x









x









setandan kelapa sawit...




gambar selepas siap masukkan dalam kotak bagai tak sempat nak snap. alasan: kelam kelibut ;) boleh ?










atas; kelapa sawit sebenar. sumber Mr Gugel
bawah; kelapa sawit tipuuuu. sumber koleksi sendirik laaaa :p







itu je entri untuk kali nih. next time nak story pasal menda lain pulak.**bajet ada orang nak baca la**

Friday, February 24


kepada sesapa yang TERLIBAT untuk Konvokesyen Kali Ke-76 MEI 2012 sila UPDATEkan maklumat yang anda perlu updatekan. 






sy dah update! anda pula bagaimana? ekekeke 










tak tahu macam mana nak update? sonang jo. ekau klik SINI. ikut je arahan tuh.... 






pelajar baikkkk nih sebab BERSIH dari saman :p kau ado?


dah siap? senang je kan? hehehehe. dah tahu kan? so, jangan lupa hebahhhkan kepada rakan-rakan yang lain. **yang terlibat jela**






note: tengah pikir nak buat baju konvo kaler ap T.T



tulus ikhlas,

Wednesday, February 22






tetiba aku nak tulis entri pasal sopping mopping on9. mungkin sebab pengaruh rakan perjuangan yang dok usaha business on9 kot. nak kata aku kaki shopping nih idok juge. baru 2kali aku order barang on9. 


1st aku order VCO dekat SINI




2nd aku order lens dekat SINI




3rd...coming soooonn dekat SINI<--dah jatuh-hati-luruh-jantung-gugur-buah-pinggang nengok dia  punya  MAxi Skirt & PALAZZO Maxi Pants dia...



bukan tuh je tempat aku cucimata aku. dekat SINI pon aku cucicuci jugak.  yang nih baru usahawan dia tuh member aku. kira aku pon pernah ngusha dan termelekat dengan 2-3 barang kat sini...hehe **SILA LA ADD SI GADIS MANIS** ini. tak rugi kalo korang shopping sini taw....












Tuesday, February 21

korang pernah tengok  rancangan realiti TV ON AIR tak? alaaaa, yang PakNil jadi Ketua Juri pahtu pulak Suhaimi Sulaiman jadi juri tetap. juri jemputan pulak bertukar-tukar. kalau dekat Penang dulu Datin Normala, dekat Terenganu Wan Zaleha Razdi yang ambilalih. juri jemputan kontroversi pulak time dekat Johor, memang vassss da boooOOmmmm!. sape juri tuh? hahaha. jeng jeng jengggggggggg. tungguuuuu! hahahaha. jurijemputan semp0i Sarimah Ibrahim dekat Sarawak aritu....



yang nak dijadikan cerita, aku sebenarnya nak share luahan hati penonton pasal komen jurijemputan kontroversi ON AIR yang dia bajettttt 2012 dia SANTIKKK dengan BOTOKSSSS tuh. sapa lagi kalau bukan empunya gambar di bawah. nih...







cantikkan empunya diri nih. TAPI gambar nih LAMAAAAA punya cilita woooo. sebab yang terbaru dia dah tak cantikkkkk dah :( reason-sebab-alasan adalah kerana B.O.T.O.K.S. tak tahulah kalau dia tak nak ngaku dia suntik menda-alah tuh. orang bodohsombong pon dapat bezakan dia suntik atau x. tak percaya? korang tengok gambar nih pulak..




BEZA?



mungkin reason-sebab-alasan yang dia akan bagi. bibir dia kena sengat dek lebah kot. opss!!!




MEMANG BERBEZA :p



sesapa yang ikut rancangan ON AIR tuh akan tahu la kelancangan mulut-dan-bibir si Dang ni mengkritik. nak tahu lebih jelas, korang mintaklah bantuan Puan Youtube. lebih jelas & nyata gitu. dijamin bersih dan dengarlah tanpa waswassssss....:D



dek kritikan & kutukan si D tuh, adalah penonton tuh mengemailkan suratpujian sebagai tanda tidak berpuashati kepada beautifulnara.com. 




Hi abg nara,
Td saya tgk satu audition realiti show dkt astro ria, nama show dia on air. Show ni utk cari pemangkin hos yg kononnya nak gantikan aznil. So, judge show ni ada 3org; aznil,sorg tak tahu ape nama and dang suria.
Yang saya tak tahannya dang suria ni sumpah biadap! Ada sorg contestant lelaki ni pnyalah dah smgt audition, dang suria ni direct je bg comment ‘jujurla,saya rasa awak ni tak handsome lgsg, so awak tak lyk utk show ni’. Mcm tu la lebih kurg ayat dia. Sah2la lelaki tu bengang gila.
Then ada satu part tu, tunjuk part dang suria comment lg lelaki tu kt tmpt lain. Ayat dia lebih kurg mcm “mmg bdk tu tak handsome lgsg,saya rse penonton akan tukar channel sbb benci tgk muka bdk tu tak handsome, sorryla dia mmg tak lyk”. Confident je dia ckp mcm tu ei. Biadap gila la!
And then ada pulak part yg tunjuk sorg bdk pmpn dtg audition. Bdk pmpn ni gemokla.
And then dang suria selamba je comment “adik balik, dah kuruskan bdn, pinggang dah ramping baru dtg blk audition, dtg kl nak audition jd hos dgn bdn mcm ni tak payahla”. Lebih kurang mcm tu la ayat dia. Sah2la budak tu bergenang air mata satu baldi.
Saya bkn apala kan, saya tak boleh la tgk org yg pemikiran dia shallow gila mcm dang suria ni. nak bagi kritikan, bagila yang membina bkn menjatuhkan. Dia buta ke rabun, saya tak tahu la kan. Adibah nor ok je jd hos? survive je?oprah winfrey tu kurus sgt ke?cantik sgt ke? Billionaire lagi.
Saya ckp direct la kt dang suria, awak memalukan diri awak je dgn bagi comment2 mcm org tak habis sekolah. Bg kritikan itu perkara yg bagus, tp biarlah kritikan membina. Ini kutuk fizikal org, dah memalukan and mcm menghina org lain da.
Ayah saya pun geleng kepala dgr comment dang suria. Tak perlu biadap sgt. Rasanya nak mencari yg terbaik tak perlulah sampai nak menjatuhkan org lain.
Lainlah audition beauty peagent ke, jejaka paling kacak malaysia ke apa ke. Saya fhmla jgk. Duh..
And lagi satu, kalau rupa tu penting sgt. Asal judge lagi sorg yg saya tak tahu nama tu boleh jd hos? Tak handsome pun? Siap boleh jd judge lg. Ok je? Saya pernah la tgk dia kt tv jd hos, tp tak tahu nama apa. Okla, sbb dia ade input utk di kongsi kan tp biasa2 je la.
Then kenapa tiba2 rupa tu penting sgt smpi nak direct maki fizikal org lain? Igt, yg gemok, yg hodoh tu ciptaan Tuhan jgk ye.
P/s: dang suria, sorry to sayla, kalau awak tu cantik sgt tak perlu la cucuk botox kat bibir smpi nmpk mcm kena sengat tebuan kan? Opps.



dah tengok dalam Puan Youtube baru korang komen taw. karang tak jitu-dan-padu pulak pendapat korang pasal cara Dang nih mengkritik... adiossssss

Monday, February 20

bilamana orang dok sibukkkkkkk bertanya bila nak kawin dengan jawapan COPYPASTE ler aku bagi 'tunggu jela kad sampai'. padahal bila majlis tuh aku tak sure. aku sekarang BARU mula kerja. baru nak menapak setapak-dua-tiga langkah. terbantut terus la kalau depa asik suruh kawin awal. 


motif aku tak nak pikir pasal kawin nih adalah kerana...jeng jeng jeng






x





x





x






x





x





x





x





x





x





x






1) NAK KUMPUL DUIT BELI GALAXY NOTE







2) BALAS JASA MAKABAH DULU
seumur hidup aku akan laksanakan tanggungjawab aku sebagai seorang anak.







3) NAK HIDUP SEBAGAI WANITA BUJANG YANG BERKEJAYA SELAMA DUATIGA TAHUN





4) NAK BELI KETA DULU :)





5) NAK ENJOYYYYYYY





OK. dah itu je aku gediksss nak listedkan reason -alasan-sebab kenapa aku tak terasa nak kawin awal walaupun aku dah bertunang. agak-agak tunang aku kisah tak kalau aku tak nak kawin dalam masa terdekat nih ? erm....kalau dia taknak tunggu selagi aku tak bersedia apa aku nak buat? **dalam kepala aku dah ada keputusan yang aku akan bagi bilamasa-bilamana dia nak jugak kawin tahun nih**




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...